25 kwietnia 2024

Trudny początek odchudzania

Początki każdej diety bywają trudne, jednak wcale niekoniecznie ze względu na konieczność zaciskania pasa. Kluczem do dobrej diety nie jest bowiem przesadne ograniczanie ilości przyjmowanych kalorii – chociaż jeśli ktoś notorycznie jadł za dużo, to jego nowa dieta na pewno ograniczy tę ilość. W przypadku osób długo i ciężko pracujących absolutnie dieta nie powinna polegać na ograniczaniu kaloryczności posiłków, ale na pewno każda osoba powinna przede wszystkim uregulować pory jedzenia. Dla organizmu bardzo ważne jest, aby każdego dnia podobnej wielkości porcje żywieniowe otrzymywał w mniej więcej tych samych porach. Bardzo ważne z punktu widzenia metabolizmu, ale także ułatwiające planowanie sobie codziennego jadłospisu, jest pożywianie się pięcioma posiłkami dziennie – trzema większymi, czyli śniadaniem, obiadem oraz kolacją, oraz dwoma mniejszymi przekąskami pomiędzy tymi daniami. Istotne jest jednak nie tylko to, o której godzinie, jak często i jak duże porcje jedzenia są pochłaniane przez człowieka. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim odpowiedni skład odżywczy takiego menu.