26 kwietnia 2024

Na odchudzanie dobre owoce i warzywa z ujemnym bilansem kalorycznym

Spożywanie niektórych produktów spożywczych może doprowadzić do powstawania ujemnego bilansu kalorycznego. Na czym to polega? Na jedzeniu takich produktów do strawienia, których nasz organizm będzie potrzebował więcej kalorii niż same w sobie zawierają. Najlepiej posłużyć się przykładem. Jeśli zjemy owoc mający około 50 kcal, zawierający błonnik pokarmowy to do jego spalenia potrzebnych nam będzie nawet 100 kcal. Jak można się domyśleć pokarm z ujemnym bilansem kalorycznym składa się głównie z błonnika. Dieta złożona z tego typu produktów oczyszcza organizm, ułatwia trawienie ma dobry wpływ na oczyszczenie organizmu. Najlepsze rezultaty osoba odchudzająca się uzyska jeśli produkty z ujemnym bilansem kalorycznym będzie spożywać z produktami z innych grup. Warto więc włączyć do swojego codziennego jadłospisu jabłka, maliny, śliwki, jagody, truskawki a z warzyw głównie brokuły, kapustę, kalafior, szpinak czy cukinię. O zasadach zdrowego odżywiania warto wiedzieć jak najwięcej. Wiedza na temat łączenia produktów ze sobą i ich właściwościach ułatwi odchudzanie.