27 kwietnia 2024

Czy ocet jabłkowy odchudza?

Nie brakuje jego zwolenników. Ci skrajny miłośnicy octu jabłkowego stoją na straży przekonania, że wystarczy łyżka dziennie, aby zbędne kilogramy zniknęły w tempie błyskawicznym. To zdecydowana przesada, jednak właściwości odwtruwające, oczyszczające i bakteriobójcze właściwości kwasu octowego są znane od wieków. Przed laty to właśnie kwasem octowym leczono, stosowano w kosmetyce oraz w przemywaniu ran. Kwas octowy wykazuje także działanie wspierające w odtruwaniu i w prowadzeniu gospodarki tłuszczowej organizmu. Wskutek faktu, że ocet jabłkowy powstaje właśnie z jabłek, dostarczamy sobie też innych składników występujących w tych owocach, choćby pektyny, obniżające poziom cholesterolu i zapobiegajace miażdżycy, beta-kartoten czy całą gamę witamin. Połączenie kwasu octowego i jabłek wspomaga proces trawienia tłuszczu, przyspieszając ich rozpad. Pektyny z kolei zwiększają wydzielanie żółci niezbędnej do trawienia składników pokarmowych. Takie zestawienie sprawia, że ocet jabłkowy jest doskonałym wspomagaczem trawienia, jednak nie zadziała jak cudowny eliksir, który „stopi” nadmiar tkanki tłuszczowej. Nie można octu też przedawkowywać, ponieważ takie postępowanie doprowadzi do stanów zapalnych żołądka, a nawet wrzodów.