26 kwietnia 2024

Żywność naturalna a ekologiczna

Jeśli szuka się sposobów na to, jak rozpocząć zdrową, pożywną dietę, są szanse, że większość wskazówek kieruje przede wszystkim na jedzenie żywności ekologicznej. Nie tylko temu, że ekologiczna żywność chroni przed narażeniem na substancje chemiczne, ale wiele osób twierdzi również, że ekologiczna żywność jest lepsza również dla środowiska. Ale co z naturalnymi potrawami? W rzeczywistości istnieje duża różnica między żywnością naturalną i ekologiczną i napojami. Główną różnicą między żywnością naturalną i ekologiczną jest to, że „ekologiczny” żywność jest związana z etykietą uznaną i regulowaną rząd. Z drugiej strony, określenie „naturalna” technicznie nic nie znaczy. W rzeczywistości producent żywności lub firma zajmująca się etykietowaniem może umieścić słowo „naturalny” we wszystkim, bez względu na to, czy jest to produkowane ekologicznie, czy też z dużą ilością substancji chemicznych. Jest jednak grupa, która próbuje uregulować użycie terminu „naturalny”. Choć naturalnie oznacza wolność od surowych substancji chemicznych, zawsze należy zwracać się do produktów oznaczonych organiczną pieczęcią.