19 kwietnia 2024

Kalorie, a odchudzanie

Większość diet odchudzających polega na ograniczaniu kalorii. Kaloria jest to energia, którą przyswaja się wraz z pożywieniem. Każdy produkt żywnościowy ma określoną liczbę kalorii, które spalamy podczas codziennych aktywności. Aby schudnąć powinniśmy ograniczyć liczbę przyswajanych kalorii. Każdy człowiek ma inne zapotrzebowanie kaloryczne w zależności od swojej wagi, wzrostu, wieku płci, czy aktywności fizycznej. Zapotrzebowanie to spada z wiekiem, gdy nasz metabolizm zwalnia. Zapotrzebowanie kaloryczne dorosłej kobiety o umiarkowanej aktywności fizycznej powinno wynosić 2000 kalorii, a mężczyzny 3000 kalorii. Chcąc schudnąć powinniśmy obciąć tę wartość o jakieś 500 kcal. Odchudzając się nie należy przesadzać z ograniczaniem kalorii by wraz z pożywieniem dostarczyć wszystkich witamin i minerałów oraz zachować ogólną kondycję organizmu. Procesy myślowe, utrzymywanie ciepła, oraz praca narządów wewnętrznych również pobierają energię z pożywienia, dlatego długotrwałe głodówki nie są dobrym pomysłem.